Energie vergelijken

Iedere maand komt de energienota die een aanslag is op je maandelijkse budget. Energie en gas worden ieder jaar duurder en je weet niet meer hoe je kunt besparen op je energierekening. Door  energie vergelijken kunt u eenvoudiger en bewuster over stappen naar een goedkope energieleverancier

Wij hebben het antwoord voor je, energie vergelijken. Door energie te vergelijken kun je op jaarbasis veel geld besparen, niet eenmalig maar ieder jaar opnieuw kosten besparen. In dit onderwerp leggen we je uit hoe dit werkt en waaruit bestaat de energienota eigenlijk en waar bespaar je dan op?

De energiemarkt is een vreemde markt waar je veel geld op kunt besparen als je de goede weg bewandeld. Loop maar met ons mee.

Energie vergelijken

Voor veel mensen is de energierekening erg onduidelijk, ze weten niet precies waarvoor ze betalen en wat ze eigenlijk allemaal betalen.

Ook als je zelf energie opwekt moet er duidelijk op de factuur staan wat je hebt opgewekt en hoe de teruglevering plaats vind. Controleer de energienota op de volgende punten:

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Kloppen de meterstanden en de tarieven?

Iedere consument heeft recht op vermindering van energiebelasting, zelfs als je geen energie verbruikt van de leverancier maar zelf opgewekt hebt. Zijn tussentijds de tarieven aangepast dan moge deze niet voor de hele periode worden gerekend. Alle bedragen moeten inclusief btw worden vermeld.

Nieuw voorschotbedrag?

Het voorschotbedrag is gebaseerd op je verbruik van afgelopen jaar. Heb je afgelopen jaar te weinig betaald dan zal je nieuwe voorschotbedrag iets hoger zijn. Let er ook op of de welkomstpremie wel verrekend is als je daar recht op hebt.

Energie vergelijken

Er zijn 3 kostenposten waaruit de energierekening bestaat: netbeheer, levering en overheidsheffingen. Neem deze mee bij het energie vergelijken. Bijna de helft, 47% bestaat uit overheidsheffingen. 36,8% bestaat uit leveringskosten en 16,2 uit netbeheerkosten.

Hierbij is uitgegaan van een gemiddeld verbruik van 3500 kWh elektriciteit en 1500 m3 gas per jaar.

 

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Levering

Je betaald voor de levering van gas en elektriciteit aan je energieleverancier. Gedurende het jaar kunnen tarieven voor gas en elektriciteit wijzigen. De tarieven op de jaarrekening zijn gemiddelde tarieven over de periode waarin je de energie hebt verbruikt. Dit geldt niet als je een contract hebt met vaste prijzen. In dit geval staat de prijs vast gedurende de looptijd van je contract. De energieleverancier bepaalt hoeveel je betaalt voor de levering van elektriciteit en gas.

Transport

Voor de aansluiting op het energienet betaal je ook en voor de kosten van transport voor gas en elektriciteit. Dit doet de energieleverancier namens de netbeheerder.

Deze kosten vallen onder de netbeheerkosten. Je ontvangt een gecombineerde factuur, een factuur van de energieleverancier met zowel de netbeheerkosten als leveringskosten.

De ACM bepaalt hoeveel je betaalt voor transport en de aansluiting van gas en elektriciteit.

Huur van de elektriciteit en gasmeter

Je kunt niet kiezen bij wie je de gas of elektriciteitmeter huurt, deze moet je huren bij je netbeheerder. De kosten van de huur worden bepaald door de overheid.

Tips tegen hoge energieprijzen:

  • let op je verbruik en berekenen je energieprijs
  • je kunt je energieprijzen vergelijken om zo de goedkoopste leverancier te vinden
  • zet je energieprijs vast voor een jaar om kosten te besparen
  • houdt de verwachting van de energieprijzen in de gaten
  • Energiebronnen vergelijken help bij het vinden van een voordelige energieleverancier

Wat zijn netbeheerkosten en waaruit bestaan deze kosten?

De netbeheerder maakt kosten om je aansluiting in stand te houden, dit heet de periodieke aansluitvergoeding. Dit is geen vast bedrag maar verschilt per netbeheerder.

De naam van deze vergoeding kan anders aangeduid worden, vastrecht aansluiting of aansluittarief worden ook wel gebruikt.

Capaciteitstarief

Voor het transport van gas en elektriciteit wordt het capaciteitstarief in rekening gebracht. De capaciteit van je aansluiting bepaalt de hoogte van deze heffing. Dit bedrag is vast maar verschilt per netbeheerder.

De netbeheerder betaalt hier het onderhoud van voor het energienetwerk. Op deze manier kun je erop blijven vertrouwen dat je altijd gas en stroom hebt op een veilige manier.

Vastrecht betekent dat je ook andere kosten betaald, bijvoorbeeld administratiekosten vallen hieronder.

Energiebelasting

Omdat energie het milieu belast heft de overheid daar energiebelasting over. Op deze manier wordt geprobeerd om het energieverbruik te verminderen, of je te motiveren om minder gas en elektriciteit te verbruiken.

Je betaalt deze belasting aan de energieleverancier die dit afdraagt aan de overheid. Per aansluiting wordt een korting toegekend de zogenaamde heffingskorting.

Ieder jaar wordt deze vastgesteld en verrekend met je energienota. Alleen onroerende zaken zoals een huis of kantoor komen in aanmerking voor deze korting.

Opslag Duurzame Energie

Vanaf 1 januari 2013 is de Opslag Duurzame Energie in het leven geroepen. Deze investering is ingevoerd om mensen te motiveren om te investeren in duurzame energie. Het tarief voor de opslag geld voor elektriciteit per kWh en gas per m3. Over het transport, de levering, de huur van de meter en de energiebelasting betaal je 21% BTW.

Het meettarief

Je betaalt voor het gebruik en beheer van de energiemeter. De netbeheerder geeft de energiestanden door aan de energieleverancier. Met de gegevens kan de energieleverancier de rekening opmaken.

Dit wordt aangeduid als meettarief. De energiemeter is in beheer van de netbeheerder. Je betaalt het meettarief aan de energieleverancier, de ACM bepaalt de hoogte van deze vergoeding.

Verdeling van gas en stroom op de rekening

Tweederde van de energienota bestaat ongeveer uit kosten van gas en een derde voor elektriciteit. Bij een gemiddeld verbruik van 3500 kWh elektriciteit en 1500 m3 gas betaal je €1450 voor gas en €800 voor elektriciteit. Peildatum is 1 januari 2019.

Energierekening op tijd?

Ben je verhuist of overgestapt dan moet de energieleverancier binnen 6 weken een eindafrekening sturen.

Een jaarrekening moet binnen 8 weken worden verstuurd na het lopende contractjaar. Een jaarrekening wordt een keer per jaar verstuurt, daarin staan alle kosten van het afgelopen jaar vermeld.

Heb je meer verbruikt dan je hebt betaald dan moet je bijbetalen, heb je minder verbruikt dan je betaald dan krijg je geld terug.

Een eindafrekening krijg je alleen als je bent overgestapt naar een andere energieleverancier.

Termijnbedrag

Iedere maand betaal je alvast een deel van de jaarlijkse energierekening. Aan het eind van het jaar kan de energieleverancier pas berekenen wat je hebt verbruikt in dat jaar. En uiteraard wat de kosten daarvan zijn. Het energiebedrijf stuurt je dan een jaarrekening, van deze rekening betaal je iedere maand een deel: het termijnbedrag.

Probeer je maandbedrag zo realistisch mogelijk te schatten aan de hand van de gegevens, een te laag maandbedrag zorgt ervoor dat je aan het eind van het jaar veel geld moet bijbetalen.