Energievergelijker
Veel mensen vragen zich af wat je moet doen als je te veel betaalt voor je energie en gas iedere maand. Ze gaan rondkijken op internet en komen er dan achter dat het eigenlijk niet te doen is om een goed beeld te krijgen van al die leveranciers. De energievergelijker kan hierbij een zeer handig hulpmiddel zijn en op deze pagina leest u meer over de werking van de energievergelijker.
De ene leverancier geeft korting op gas en stroom, de andere een welkomstkorting, zo zie je snel door de bomen het bos niet meer.
Gevolg is dat de kans groot is dat je toch bij een duurdere energieleverancier je eigen aanmeld dan nodig is.
Daarom is de energievergelijker in het leven geroepen, hier kun je op een eenvoudige manier energie en gas vergelijken en selecteren welke de goedkoopste energieleverancier voor jou is.
Energievergelijker gebruiken!
Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!
Dit laatste is het geval bij contracten met een vaste looptijd. De resterende looptijd is hierbij van belang, loopt je huidige contract binnen 2 maanden af, dan wacht je nieuwe leverancier met het overnemen van je contract.
Loopt je contract langer als na 2 maanden af informeer dan naar je opzegboete, dit heeft veel invloed op het totale plaatje van je voordeel bij je nieuwe leverancier.
Energieprijzen
Teken je een contract bij een energiemaatschappij dan heb je de keus tussen een vast energietarief of een variabel energietarief. Maar wat is nu een verstandige keuze om te nemen?
Heb je vaste energietarieven dan staat de prijs gedurende de looptijd van je contract vast. In tegenstelling tot variabele tarieven, daar kan de leveringsprijs varieren gedurende je contract. Variabele prijzen kunnen dalen maar ook stijgen. Het is niet te voorspellen of de prijzen omhoog gaan of omlaag. Ben je iemand die houdt van zekerheid dan zijn vaste prijzen geschikt voor je, gaat de prijs dalen dan heb je wel de zekerheid maar ben je wel duurder uit. Voor beiden opties valt iets te zeggen.
De voordelen van een vast tarief zijn dat je nergens omkijken naar hebt, de prijs staat vast gedurende de looptijd van je contract. Je hebt een gegarandeerde prijs, het nadeel is als de prijzen dalen dan profiteer je daar niet van. De voordelen van een variabel contract zijn als je de prijzen dalen dan betaal je minder dan bij een vast contract. Nadeel is dat je maar voor korte tijd weet wat de prijs zal zijn voor de energie die je betaalt.
Aanpassing energietarieven
In de regel worden de energietarieven twee keer per jaar aangepast, 1 januari en 1 juli. Bij het afsluiten van een contract liggen in veel gevallen de prijs hoger bij een vast tarief.
Er zijn ook energieleveranciers die kortingen geven zodat de prijs van een vast contract lager liggen dan het variabele tarief. Let goed op wanneer je contract afloopt, deze gaat automatisch over in een veel duurder contract me een variabel tarief als je niets doet.
De prijswijzigingen van gas en elektriciteit gaan meestal mee met de olieprijs. De prijs voor gas is gekoppeld aan de olieprijs. Stijgt de olieprijs dan stijgt de gasprijs ook. Aangezien elektriciteit wordt gemaakt uit gas stijgen ook de energieprijzen.
Vaste prijzen hebben alleen betrekking op de leveringkosten, de andere kosten zoals belastingen en heffingen kun je niet vastzetten.
Oude energieleverancier opzeggen?
Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!
Verhoging van het leveringstarief
Heb je een contract voor levering van elektriciteit dan kan tussentijd in principe de prijs niet verhoogd worden. Energiebedrijven zijn verplicht om tijdig en expliciet en persoonlijk te laten weten dat de prijzen worden verhoogd.
Een verwijzing naar de website is niet voldoende, tevens moet er in de algemene voorwaarden zijn opgenomen hoe een leverancier met een verhoging omgaat.
Ook de reden van de prijsverhoging moet worden vermeld aan de consument. Ook de rechten die je hebt als consument moeten worden vermeld.
Er zijn aanbieders die alleen een vaste stroomprijs verzekeren, daarbij blijft de gasprijs variabel. Aangezien gas veel duurder is dan elektriciteit is het raadzaam hier goed op te letten.
Verbruik piek en daluren invoeren in de vergelijker
In de energievergelijker kun je aangeven of je een enkele of dubbele meter hebt. Je hoeft alleen maar aan te vinken of je een dubbele meter hebt.
Daarna vul je het verbruik in bij je piek en daltarief. Vervolgens krijg je een overzicht van de energievergelijker met de voordeligste energieleverancier voor dubbel tarief. Wil je de exacte tarieven weten voor piek en daluren dan kun je die zien onder “meer informatie”.
De grootste winst maak je niet met enkel of dubbeltarief, de welkomstkorting maakt in heel veel gevallen of je voordeliger uit bent.
Gebruik de energievergelijker wijs, dus ook met enkeltarief en de kortingen of je goedkoper uit bent dan je blind te staren op een kleine besparing met een dubbele meter.
Verhoging van het leveringstarief
Heb je een contract voor levering van elektriciteit dan kan tussentijd in principe de prijs niet verhoogd worden. Energiebedrijven zijn verplicht om tijdig en expliciet en persoonlijk te laten weten dat de prijzen worden verhoogd. Een verwijzing naar de website is niet voldoende, tevens moet er in de algemene voorwaarden zijn opgenomen hoe een leverancier met een verhoging omgaat. Ook de reden van de prijsverhoging moet worden vermeld aan de consument. Ook de rechten die je hebt als consument moeten worden vermeld.
Er zijn aanbieders die alleen een vaste stroomprijs verzekeren, daarbij blijft de gasprijs variabel. Aangezien gas veel duurder is dan elektriciteit is het raadzaam hier goed op te letten. Bij het afsluiten van een vast contract moet je dus opletten dat het een contract is voor stroom en gas
Bij tarief kun je precies zien of beiden een vast tarief is. Zo niet dan kun je dit aanpassen, is dit niet het geval dan kun je eenvoudig een andere leverancier selecteren welke wel voor zowel gas als elektriciteit een vast tarief garandeert.
Ben je van mening dat je teveel betaalt voor je gas en elektriciteit dan kun je besluiten over te stappen, heb je een contract voor onbepaalde tijd dan kun je op ieder moment overstappen. Wel heb je te maken met een opzegtermijn van 30 dagen.
Let er wel op wat voor contract je hebt, heb je een contract voor bepaalde tijd en zeg je tussentijds op dan ben je een opzegboete verschuldigd. De hoogte hiervan kun je naar informeren bij je energieleverancier.
Welkomstpremie
Energieleveranciers doen er alles aan om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor hun klanten. Zij proberen met aantrekkelijke tarieven en welkomstpremies klanten binnen te halen. Een welkomstpremie is een geldbedrag welke wordt verrekend in veel gevallen bij de jaarafrekening die je krijgt.
Dit bedrag is aantrekkelijk omdat het er voor zorgt dat de gemiddelde maandlasten naar beneden gaan. Er zijn energieleveranciers die tot €350 geven aan een welkomstpremie.
De bestaande klanten zien vaak niets van een bonus of korting bij een energieleverancier. Daarom is ieder jaar het aantal, dat overstappen hoog en wordt elk jaar hoger.
Er zijn een aantal, dat werken met een verlengbonus, deze bonus krijg je elk jaar dat je langer klant blijft bij dezelfde leverancier. Nadeel is wel dat je vele jaren klant moet zijn, of een langdurig contract af moet sluiten van bijvoorbeeld 5 jaar.
Ook de voorwaarden zijn streng, je mag bijvoorbeeld niet te laat betalen. Lukt de incasso niet van een maandtermijn dan ben je direct je korting kwijt.
Ook worden veel kortingen gegeven op stroom, maar de meeste kosten worden juist gemaakt op gas. Na het verrekenen van de verlengbonus kom je in veel gevallen toch nog hoger uit dan een welkomstpremie.
Er zijn ook leveranciers die nieuwe klanten verwelkomen met een cadeau in de bijvoorbeeld de vorm van een ipad, of gratis een slimme meter. Wel goed om te weten dat je in veel gevallen vastzit aan een contract voor meerdere jaren en je niet profiteert van lagere energie en gastarieven. Uiteindelijk aan het eind van de rit heb je zelf je cadeau terugbetaalt, de kosten van het cadeau zitten verwerkt in de prijzen van gas en energie. Het is dus veel aantrekkelijker om te kiezen voor een welkomstpremie.