Goedkope energieleveranciers
Vanwege de stijgende energiekosten zijn veel mensen op zoek naar een goedkope energieleverancier. Maar wat is in jou situatie nu een voordelige leverancier die er voor zorgt dat je energienota nog te betalen is.
Niet alleen nu maar ook in de toekomst wordt er verwacht dat de prijs van energie en gas alleen maar hoger wordt door de klimaatplannen. Waar herken je een goedkope energieleverancier aan en hoe ben je ieder jaar weer goedkoper uit voor je stroom en gas.
Energievergelijker
Een goedkope energieleverancier vind je op een energievergelijker. Door een aantal gegevens in te vullen word de voordeligste energieleverancier in jou situatie geselecteerd.
Of je nu groene of grijze stroom gebruikt, in iedere situatie kun je alle leveranciers met elkaar vergelijken. Een enkele of dubbele meter, de energievergelijker berekent exact voor je welke leverancier voordelig is.
Energievergelijker gebruiken!
Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!
Energie besparen
Behalve de voordeligste energieleverancier kun je natuurlijk ook zuiniger met energie omgaan om tot een lager energienota te komen. Er zijn verschillende opties welke je kunt doen om energie te besparen. Hieronder nemen we een aantal besparende methodes door die relatief snel zijn terugverdiend en energie besparen, ook voor de lange termijn:
Spouwmuurisolatie
De voordeligste manier van gevelisolatie is spouwmuurisolatie. In ongeveer 4 jaar heb je de kosten terugverdiend door de lagere energierekening.
Bij een tussenwoning kost spouwmuurisolatie ongeveer 800 euro. Volgens berekeningen bespaar je op jaarbasis ongeveer 210 euro per jaar op de energierekening.
Spouwisolatie is interessant voor woningen welke zijn gebouwd tussen 1920 en 1976. Deze woningen hebben vaak nog geen gevels met spouwisolatie, woningen van voor 1920 hebben meestal nog geen spouwmuur.
Vloerisolatie
Nadat je vloerisolatie hebt aangebracht bespaar je op jaarbasis gemiddeld 320 m3 minder gas. Volgens berekeningen bespaar je ruim 200 euro op je energierekening, maar ook voor het milieu is het beter, je stoot 600 kilogram CO2 minder uit.
Oude energieleverancier opzeggen?
Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!
Een geïsoleerde vloer is niet alleen minder koud aan je voeten, je huis is ook gelijkmatiger warm, minder tocht en geen last van vocht van de kruipruimte. Gemiddeld kost vloerisolatie ongeveer 1800 euro, is eenvoudig aan te brengen als je een hoge kruipruimte hebt. Maar ook met een lage of geen kruipruimte is vloerisolatie mogelijk.
Dakisolatie
Gemiddeld verliest een woning 30% warmte via het dak. Door gebruik te maken van dakisolatie kun je dus aanzienlijk besparen. Je kunt dakisolatie zien als een soort deken op je dak, in de winter gaat er minder kou naar buiten, in de zomer komt er minder warmte naar binnen.
Ook voor het geluid is dakisolatie een goede investering. Er zijn verschillende manieren van dakisolatie, bij een schuin dak kun je aan de binnen of buitenzijde isolatie aanbrengen op het dakbeschot.
Heeft je huis een plat dak dan kun je aan de buitenzijde isoleren. Om condensvorming tegen te gaan is het wel belangrijk om de juiste materialen op de goede plaats te monteren.
Dubbel glas en HR++ glas
Dubbel glas verbetert je wooncomfort en isolatiewaarden. Je hebt minder last van tocht en kou. Ook houdt het condensvorming tegen en werkt het geluidsisolerend.
Ook als ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn kan dubbel glas al rendabel zijn. Een gemiddelde woning bespaart met dubbel glas tussen de 320 en 460 m3 gas op jaarbasis.
Ventileren
Ook ventileren is een onderdeel van isoleren, het is belangrijk dat een woning kan blijven ademen. Vochtige en vervuilde lucht moet worden afgevoerd en vervangen worden door verse buitenlucht. Zo voorkom je schimmelvorming en een gezond binnenklimaat. Een luchtvochtigheid van 40 tot 60% is ideaal voor een woning. Je kunt op vele manieren je woning ventileren, van luchtroosters in ramen en deuren tot het plaatsen van elektrische ventilatiesystemen.
Er zijn ook systemen die warmte winnen uit de wegstromende lucht en die vervolgens gebruiken om de aangezogen verse lucht mee te verwarmen.
Gas en elektra vergelijken
Als je energie vergelijkt is het natuurlijk de bedoeling dat je ook voordeliger uit bent voor je gasverbruik. Veel energieleveranciers geven mooie kortingen en bonussen als je klant wordt bij hun.
Maar let er goed op dat je niet alleen korting krijgt op energie, maar ook op gas. Het grootste deel van de energierekening bestaat namelijk uit gas. Kijk bij de details van je overeenkomst of je ook korting krijgt op je gasverbruik en niet alleen op energie.
Tijdens het vergelijken kun je verschillende voor jou belangrijke details aan of uitvinken. Wil je bijvoorbeeld alleen gebruik maken van duurzame energie dan kun je dit eenvoudig selecteren.
Heb je een slechte ervaring met een van de leveranciers dan kun je ook die eenvoudig niet voor laten komen in het overzicht. De bovenste energieleverancier in het overzicht is altijd de voordeligste.
Stroom vergelijken
Veel consumenten vragen zich af hoe je nu het beste stroom kunt vergelijken, je hebt immers geen goede of slechte stroom. Kwaliteit onder stroom bestaat niet, iedere consument gebruikt dezelfde stroom, of het nu grijs of groen is.
Het enige verschil wat er kan zijn is de opwekking en de herkomst van de stroom. Je krijgt dus wel dezelfde stroom als de buurman met grijze stroom alleen de opwekking is verschillend.
Bij grijze stroom worden milieubelastende bronnen gebruikt als olie en kolen. Deze bronnen zijn niet alleen slecht voor het milieu maar raken ook op in de toekomst. Duurzame of groene energie word gewekt uit bronnen welke niet schadelijk zijn voor het milieu. Ook zijn deze bronnen onuitputtelijk, dat wil zeggen dat ze nooit op kunnen gaan. Duurzame bronnen zijn onder andere: zonne-energie, waterkracht, biomassa, en windenergie. Momenteel is zonne-energie de meest gebruikte vorm van duurzame energie door consumenten. Kijk maar naar de zonnepanelen die veel consumenten de afgelopen jaren hebben aangeschaft en in gebruik hebben op het dak van hun huis.